martes, 21 de abril de 2009

RFI: Patriarhia dezminte existenţa unei dispute asupra Luminii Sfinte





Patriarhia Română susţine că nu a intrat în competiţie cu nimeni pentru a aduce lumina de Paşte de la Ierusalim. Patriarhia nu a lansat o competiţie în acest sens şi nici nu a avut monopol asupra acţiunii, a spus marţi, 21 aprilie purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.
"Din păcate, media încearcă să creeze un subiect de presă în aceste zile cu mai puţine subiecte. Am spus că este pentru prima dată când o delegaţie a Patriarhiei Române organizează o astfel de acţiune. PF Daniel a dorit să fie adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim în acest an pentru a spori bucuria clerului şi credincioşilor de Sfintele Paşti, dar şi pentru că în acest an se împlinesc 650 de ani de la recunoaşterea oficială a Mitropoliei Ţării Româneşti şi de la trecerea la Domnul a Sfântului Grigorie Palama, teolog al Luminii harului ceresc, ale cărui cinstite moaşte vor fi aduse la Bucureşti în 29 aprilie", precizează părintele Stoica, citat de agenţia Mediafax.
O delegaţie a Patriarhiei Române a adus sâmbătă noapte, de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Lumina Sfântă, cu un avion special.
O altă delegaţie, din care a făcut parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, democrat-liberalul Gheorghe Flutur a adus şi ea lumină de la Ierusalim, care a fost împărţită parohiilor sucevene şi unor episcopii din ţară. Potrivit lui Flutur, costul călătoriei a fost suportat de către parlamentarii PDL de Suceava.
"Nu a fost nici o problemă. Au fost şi enoriaşi care au adus la unele biserici Lumină de la Mormântul Sfânt", spune părintele Stoica. El crede că această mare bucurie a Învierii nu trebuie transformată în motiv de dispute.
Publicat de Vestitorul Ortodox.

No hay comentarios: